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Question 

 
What is the correct interpretation of the enumeration below the first paragraph of clause 10.4? 
 
“10.4 Control gears providing SELV may have accessible conductive parts in the SELV circuit; if: the rated output 
voltage under load does not exceed 25 V r.m.s. or 60 V d.c. ripple free d.c. where the voltage exceeds 25 V  
r.m.s. or 60 V ripple free d.c., the touch current does not exceed:  
– for a.c.: 0,7 mA (peak);  
– for d.c.: 2,0 mA;  
– the no-load output does not exceed 35 V peak or 60 V ripple free d.c.” 
 
Is it correct that for accessible conductive parts, it is acceptable for voltage under load to exceed 60 V ripple free 
d.c., as long as the touch current is not exceeding 2,0 mA, and the no-load voltage is limited to 60 V ripple free 
d.c? 
 
 

Decision 

 

No, it is not correct. The voltage under load shall not exceed 60 V ripple-free d.c. 
 
IEC SC 34C WG 1 has recognized that the present text of Clause 10.4 is unclear and will replace it with IEC 
60598-1:2017, Clause 8.2.3 c) through an Amendment:   
 

“SELV circuits may have exposed current carrying parts under the following conditions. 
–  the voltage under load does not exceed 25 V r.m.s. or 60 V ripple-free d.c. and 
–  the no-load voltage does not exceed 35 V peak or 60 V ripple-free d.c. 
Where the voltage exceeds 25 V r.m.s. or 60 V d.c., the touch current does not exceed: 
–  for a.c.: 0,7 mA (peak); 
–  for d.c.: 2,0 mA.” 
 
 

Explanatory notes 
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CHCT




