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Question 

Clause 24.1 states that “Components shall comply with the safety requirements specif ied in 
the relevant IEC standards as far as they reasonably apply”.    

 

Is a component required to meet the additional relevant safety requirements within the 
component standard if  an IEC standard exists for the component, even if  the component is not 
specif ically identif ied in IEC 60335-1 (including Clause 2 Normative References), and the 
component standard includes safety requirements not contained within the body of the e nd-
product IEC 60335-1 standard? 

Decision 

Yes.  The only IEC component standard exceptions are those specif ied in Clause 24.1 of IEC 
60335-1, specifically IEC 60034-1 for motors, IEC 60730-1 for relays, and IEC 62477-1 for 
power electronic converter circuits. Additionally, Clauses 24.1.1, 24.1.2 and 24.1.3 provide 
modif ication to the relevant IEC component standard for capacitors likely to be permanently 
subjected to the supply voltage and used for radio interference suppression or for voltage 
dividing (Annex F), for safety isolating transformers (Annex G) and for switches (Annex H), 
respectively. Also, Clause 24.1.8 allows the option for thermal links to be considered to be an 
intentionally weak part for purposes of Clause 19. Reiterating, it is not acceptable to only 
apply the sole requirements plainly written within IEC 60335 -1.  Components shall also 
comply with any additional relevant safety requirements specif ied in the IEC component 
standard as far as they reasonably apply. 

Explanatory notes 

Background:   

NCBs/CBTLs are interpreting and/or have a practice of executing Clause 24.1 differently.    

Clause 24.1 requires components to comply with safety requirements specif ied in the relevant 
IEC standard as far as they reasonably apply.    

Some NCBs/CBTLs simply apply only end-product requirements which are plainly written 
within the body of the IEC 60335-1 standard, and do not apply any other component safety 
requirements within a relevant IEC component standard (except as directly written in Clauses 
24.1.1 through 24.1.9 and the related Annexes), thus disregarding the Clause 24.1 
requirement above. 

 

Explanatory notes:  

IEC 60335-1 is an end-product safety standard. Components (with exceptions) have their own 
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IEC safety standards.  Components within an end-product must comply with relevant safety 
component standards (with exceptions). IEC 60335-1 may introduce other requirements, 
some may be overriding, in addition to the component standard requirements, e.g. electrical 
spacings between live parts of components and accessible parts of the appliance (Clause 29) 
and resistance to fire - glow-wire test (Clause 30.2). Ergo, the requirements within IEC 
60335-1 as an end-product standard do not cover all safety requirements for all components. 
Cl. 24.1 clearly mandates the use of other relevant IEC component standard requirements. 
 
The decision is based on the comment from TC61 Wellington meeting held on May 2018. 
 

 CHCT


	CTL PDSH 2099-2018



