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CTL DECISION SHEET (DSH) 
 

Standard(s) (incl. year) Subclause(s) Tracking No. Year 

IEC 60884-1:2002+ 
AMD1:2006+AMD2:2013, 
Edition 3.0 

11.1 PDSH 2045 2016 

Category 

INST 

Subject Keywords Developed by 
Approved 
at 

Connection of earthing 
contact vs. connection of 
current-carrying contacts 

Earthing contact, 
connection, current-carrying 
contact 

ETF 4 2017 CTL 
Plenary 
Meeting 

Question 

When verifying a socket-outlet against clause 11.1, is it acceptable to use a plug of the same 
system as that of the socket-outlet, but modifying this plug by reducing the length of earth pin 
to the same as that of the current-carrying contacts? 

Decision 

No, this is not acceptable. 

The requirements according to clause 11.1 “Accessories with earthing contacts shall be so 
constructed that when inserting the plug the earth connection is made before the current-
carrying contacts of the plug become live” and “When withdrawing the plug, the current-
carrying pins shall separate before the earth connection is broken“ shall be verified by 
checking the compliance of the socket-outlet with the relevant standard sheet. If the 
dimensions of the socket-outlet are found to be in compliance with the relevant standard 
sheet then the requirements according to clause 11.1 are fulfilled. 

In exceptional cases where a relevant standard sheet for a socket-outlet is not available, as 
an alternative, a test plug may be used as a gauge to verify the compliance of the socket-
outlet, but this test plug shall comply with the relevant standard sheet. 

Explanatory notes 

The underlying CTL enquiry for this CTL decision was initiated by a CBTL based on the 
information from a manufacturer that a socket-outlet fully compliant to IEC 60884-1, had been 
declared failed by a testing laboratory located in a non-member country arguing the 
requirements of clause 11.1 were not fulfilled. The problem was that the verification was made 
by testing and using a plug of the same system as the one of the socket-outlet but with a 
modified length of the earth pin. By doing so, the plug is obviously no more complying to IEC 
60884-1, is no more of the same system as the one of the socket-outlet, and is not defined by 
IEC 60884-1 as a “test plug” gauge to verify the requirements of clause 11.1. 

Therefore the CBTL intended to get evidence by means of a CTL decision about the 
harmonized practice for checking the compliance of socket-outlets with the requirements 
according to clause 11.1. 

 

 


